ΑΡΧΙΚΗ \ ΑΡΘΡΑ \ Καθιστή θέση W. Πότε και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ;

Καθιστή θέση W. Πότε και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ;

Καθιστή θέση W. Πότε και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ;
Η καθιστή θέση W είναι μια πολύ κοινή θέση, που θα βρούμε αρκετά συχνά τα παιδιά να κάθονται σ’ αυτήν. Είναι εκείνη η θέση, στην οποία τα παιδιά κάθονται πάνω στους γλουτούς, έχοντας τα γόνατα λυγισμένα και τις μύτες των ποδιών να κοιτούν προς τα έξω. Αν προσέξει κάποιος από ψηλά τα πόδια του παιδιού, σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα ‘W’.
Καθιστή θέση W 

  Γιατί όμως τα παιδιά διαλέγουν αυτή τη θέση και πότε θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχoύμε γι’ αυτό;
Σ’ αυτή τη θέση τα παιδιά έχουν μεγαλύτερη βάση στήριξης και το κέντρο βαρύτητας τους βρίσκεται πιο χαμηλά, με αποτέλεσμα να νιώθουν πιο ασφαλή και άνετα, ώστε να μπορούν να ασχοληθούν με τα παιχνίδια τους. Επιπλέον καταβάλλουν πολύ λιγότερη προσπάθεια για να διατηρήσουν αυτή τη θέση, οπότε βολεύονται. Η θέση αυτή όμως είναι ασφαλής, μόνο όταν τα παιδιά τη διατηρούν για λίγα λεπτά, ή τη χρησιμοποιούν όταν προσπαθούν από το μπουσούλημα να έρθουν σε καθιστή θέση.
Τα προβλήματα ξεκινούν όταν, όμως, το παιδί κάθεται στη θέση W για παραπάνω από μερικά λεπτά και δεν την εναλλάσσει με άλλες θέσεις.
Σε αυτή τη θέση τα παιδιά δε μπορούν να στρίψουν αρκετά τον κορμό τους και δεν μπορούν να μεταφέρουν το βάρος του απ’ τη μια πλευρά στην άλλη, ώστε να πιάσουν κάποιο παιχνίδι που βρίσκεται λίγο πιο μακριά. Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να μεταφέρει το βάρος του απ’ το ένα πόδι στο άλλο και να στρίβει  τον κορμό ώστε να αναπτύξει ισορροπιστικές αντιδράσεις. Αυτές οι αντιδράσεις, είναι που αργότερα θα χρειαστούν για να μπορεί να αντιδρά σωστά όταν πάει να πέσει, ώστε να προλάβει το πέσιμο, ή τουλάχιστον να αντιδράσει σωστά ώστε να μη χτυπήσει. Η μεταφορά απ’ το ένα πόδι στο άλλο είναι βασική για να μπορεί να περπατήσει σωστά.
Μια άλλη δυσάρεστη συνέπεια της θέσης W είναι ότι οι μυς του ποδιού βραχύνονται, γίνονται σφιχτοί, χωρίς ελαστικότητα, και οι αρθρώσεις του ισχίου, γόνατος και αστραγάλου επιβαρύνονται. Αυτό αργότερα μπορεί να επιφέρει πόνους στην πλάτη και στη μέση του παιδιού, όπως επίσης, και παραμόρφωση στο πέλμα του (βλαισοπλατυποδία).
Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η συνήθεια του καθίσματος σε  θέση W, είναι να μάθουμε στο παιδί και άλλες θέσεις καθίσματος, και να του υπενθυμίζουμε να αλλάζει θέση τακτικά.
Μερικές απ’ αυτές τις θέσεις είναι :
Κάθισμα στο πλάι.                                                
Κάθισμα με τα πόδια λυγισμένα μπροστά.
Κάθισμα με σταυρωμένα πόδια.
Μακρύ κάθισμα.
Αν όμως δείτε ότι το παιδί σας επιμένει να κάθεται σ’ αυτή τη θέση και να δυσκολεύεται να διατηρήσει τις άλλες, τότε ίσως να χρειαστεί να ζητήσετε τη γνώμη παιδιάτρου ή φυσικοθεραπευτή για θεραπεία, σε περίπτωση έλλειψης μυικής δύναμης μυών του κορμού ή των ποδιών.

 

Search

Newsletter

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

25 Μαρτιου,

Θεσσαλονίκη,

Κιν: 6972085460

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.