ΑΡΧΙΚΗ \ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

Τεχνικές Θεραπείας

Μέθοδος McKenzie: Με αυτή τη μέθοδο αντιμετωπίζονται κυρίως παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (π.χ. αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία) αλλά και περιφερικών αρθρώσεων (π.χ. γόνατο, αγκώνας) . Η θεραπεία αυτών των παθήσεων βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή, στα συμπτώματά  του και σε μια σειρά από κινητικά τεστ που εφαρμόζονται από τον φυσικοθεραπευτή. Από την αξιολόγηση των προηγούμενων διαδικασιών βγαίνει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης,  που περιλαμβάνει την εφαρμογή κάποιων τεχνικών από τον φυσικοθεραπευτή, καθώς επίσης και μια σειρά από εξατομικευμένες ασκήσεις (ανάλογα με την ηλικία και τα συμπτώματα του ασθενή) που κάνει ο ασθενής στο σπίτι. Η ενεργή συμμετοχή του ασθενή οδηγεί στη γρηγορότερη αποκατάστασή του, όπως επίσης και στην πρόληψη μελλοντικών υποτροπών.

Μέθοδος  Bobath : Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται παθήσεις που οφείλονται σε βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος ενηλίκων, βρεφών, παιδιών (π.χ. εγκεφαλικά επεισόδια, εγκεφαλική παράλυση, νόσος του Alzheimer ). Η μέθοδος αποσκοπεί στη βελτίωση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων που έχουν σχέση με την ισορροπία και την κινητικότητα του ασθενή, ώστε να μπορεί να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες. Ο φυσικοθεραπευτής αξιολογεί τις αποκλίσεις από τις φυσιολογικές κινητικές λειτουργίες και εφαρμόζει εξατομικευμένο θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι στόχοι που θέτει ο φυσικοθεραπευτής με τον ασθενή και το πρόγραμμα θεραπείας που ακολουθείται, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του ασθενή, η σοβαρότητα της νευρολογικής πάθησης και η διάθεση του ασθενή.

Μέθοδος Bobath για παιδιά : Η θεωρία Bobath είναι μια προσέγγιση που βασίζεται στην αξιολόγηση και θεραπεία ατόμων με διαταραχές στην κίνηση, στην λειτουργικότητα και στον τόνο, λόγω βλάβης του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος. Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη γνώση για τη φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού. Περιλαμβάνει παρατήρηση και ανάλυση των ικανοτήτων και ανικανοτήτων του παιδιού. Τι μπορεί δηλαδή να κάνει το παιδί, και πώς το καταφέρνει. Αλλά και τι εμποδίζει την επίτευξη δεξιοτήτων και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε να τις καταφέρει. Στόχος είναι να γίνεται προοδευτικά καλύτερος ο τόνος και να βελτιώνονται δραστηριότητες του παιδιού. Σαφώς είναι σημαντική και η πρόληψη συγκάμψεων και παραμορφώσεων. Βασικό στο σχεδιασμό της θεραπείας είναι να ληφθεί υπόψιν ότι το πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού οι οποίες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες (τύπο Εγκεφαλικής Παράλυσης, ηλικία, βαθμό επιβάρυνσης, ποιότητα τόνου, γνωστικές ικανότητες, συνυπάρχοντα προβλήματα).

 

Υπέρηχος : Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται στη θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων. Εφαρμόζεται τοπικά στην περιοχή του προβλήματος, προκαλεί υπεραιμία και αναλγησία με σκοπό να λυθούν οι μυικοί σπασμοί έτσι ώστε να ανακουφιστεί  ο ασθενής από τον πόνο.

Ηλεκτροθεραπεία : Στόχος της ηλεκτροθεραπείας είναι, ανάλογα με το είδος ρεύματος που θα χρησιμοποιηθεί , να προκαλέσει υπεραιμία και αναλγησία σε παθήσεις όπως η οσφυαλγία-ισχιαλγία ή ακόμα και μυική διέγερση,σε περιπτώσεις όπου οι μυς έχουν γίνει αδύναμοι. Επίσης η εφαρμογή της ηλεκτροθεραπείας είναι πολύ χρήσιμη στην πάρεση κάποιου νεύρου (π.χ. προσωπικού, περονιαίου). Τα είδη ρεύματος που χρησιμοποιούνται είναι : γαλβανικό, διαδυναμικά ρεύματα, παλμικά διεγερτικά του νευρομυικού συστήματος και ρεύματα

 

 

Χειρομάλαξη: Οι χειρομαλάξεις έχουν στόχο τη χαλάρωση των μυών και τη λύση μυικών σπασμών που συνήθως προκαλούν πόνο.

 

 

DeepOscillation:

Το Deep Oscillation αποτελεί μια μοναδική μέθοδο θεραπείας. Η ειδική του κατασκευή επιτρέπει τη δημιουργία δονήσεων βιολογικών επιδράσεων στην πάσχουσα περιοχή, μέσω ηλεκτροστατικής έλξης και τριβής. Αυτές οι ευχάριστες δονήσεις έχουν μια ήπια και σε βάθος επίδραση σε όλα τα επίπεδα των ιστών (επιδερμίδα, συνδετικός ιστός, υποδόριο λίπος, μύες, αγγεία αίματος και λεμφικά αγγεία) και έτσι απαιτείται ελάχιστη εφαρμογή πίεσης που επιτρέπει έτσι την εφαρμογή σε οξείες φάσεις τραυμάτων ή σε περιπτώσεις έντονου πόνου.

Περιοχές εφαρμογής :

  • ΜΥΪΚΕΣ ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΠΟ ΥΠΕΡΔΙΑΤΑΣΗ (θλάσεις μυών, ρήξεις  συνδέσμων κλπ.)
  • ΠΡΟ- ΚΑΙ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
  • ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
  • ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΛΕΜΦΟΙΔΗΜΑΤΟΣ
  • ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (Θεραπεία κυτταρίτιδας, ρυτίδων κλπ)

Τελευταία Αρθρα

Καθιστή θέση W. Πότε και γιατί πρέπει να…

21-09-2018

Καθιστή θέση W. Πότε και γιατί πρέπει να μας ανησυχεί ; Η καθιστή θέση W είναι μια πολύ κοινή θέση,... Περισσότερα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΔΥΟ ΜΕΘΟΔΩΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗ…

18-07-2013

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΙΛΑΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο χρόνιος οσφυικός πόνος (ΧΟΠ) αποτελεί την πιο συχνή αιτία περιορισμού των δραστηριοτήτων (εργασία, χόμπι, αθλητισμός... Περισσότερα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΔΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ…

18-07-2013

Η σωστή και γρήγορη αξιολόγηση της έκπτωσης δεξιοτήτων που σχετίζονται με την βάδιση και την ισορροπία ατόμων τρίτης ηλικίας, κρίνεται... Περισσότερα

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΟΣΦΥΙΚΗΣ ΜΟΙΡΑΣ …

18-07-2013

Κατάλληλες, για τον καθένα, ασκήσεις για τον πόνο στην οσφυική μοίρα (μέση)  δεν μπορούν να προταθούν. Μερικοί άνθρωποι με ιστορικό... Περισσότερα

Search

Newsletter

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

25 Μαρτιου,

Θεσσαλονίκη,

Κιν: 6972085460

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.